Ortopedi Nedir, Hangi Tedavileri Yapar?

Ortopedi en genel tanımıyla iskelet ve kas sisteminde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ile ilgilenen tıp bilim dalı olarak ele alınmaktadır. Hemen her hastanede bulunan bir bölüm olan ortopedi bölümünde hastalara gerekli bilgilendirmeler yapılarak, uygun görülen tedavilere başlanır. Medikal ve cerrahi şekilde gerçekleşebilecek olan tedaviler, bilimsel metotların ışığında gerçekleşmektedir.

Ortopedi Nedir?

Hareket sisteminde meydana gelen tüm yaralanmalar ve hastalıklarla ilgili yönetimi anabilim dalına ortopedi adı verilir. Ortopedi bölümü de ilgi alanları olarak kendi içerisinde kategorize edilmiştir. Artroplasti, diz, el, ayak, ayak bileği bölümlerinde meydana gelebilecek problemler ve bu bölgelere yapılacak protezler adına yapılan işlemlere verilen addır. Eklem protezleri adına yapılan işlemlerin adlandırılması olan artoplasti, el cerrahisi işlemlerini içerir.

Ortopedi anabilim dalının alt dalları yalnızca cerrahiden oluşan damlar olarak düşünülebilir. Ortopedi alanının alt dalları içerisinde boy uzatma, spor travmatoloji, ortopedik onkoloji ya da bacak eşitsizliği gibi tedaviler de bulunmaktadır.

Ortopedinin baktığı alanlar oldukça uzun bir listeye sahiptir. Hareket sistemini etkileyen her çeşit hastalığın teşhisi ve tedavisi adına görev yapan ortopedi bölümü, doğuştan gelen problemlerle ilgilenebildiği gibi sonradan meydana gelen yaralanmalar ve travmalar ile ilgili olarak da çeşitli çalışmalar gerçekleştirir.

Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi adıyla anılmak da olan bilim dalı hareket sistemini etkileyen hastalıkların tedavisi adına görev yapmaktadır. Sonradan oluşan yaralanmalar ve travmalar ya da doğuştan gelen problemlerin teşhisi ve tedavisi adına çeşitli çalışmalar gerçekleştiren ortopedi tıp bilim dalı, sinir sıkışması, eklem burkulması ya da menisküs yaralanması gibi hastalıkların tedavilerini de gerçekleştirir.

Tam adıyla ortopedi ve travmatoloji olarak da anlamakta olan bu tıp bilim dalı, sahip olduğu çeşitli alt dalları ile hastalıkların teşhisi ve tedavisini bulmaya yarayan bir uzmanlık dalı olarak düşünülebilir. Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi ve omurga gibi kemik ve kas alanları ile direkt olarak ilgili olan bu bölüm, damar, sinir ve omurilik bağlantılarını da bakma kaldır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri ile belirli bir koordinasyon sayesinde çalışmakta olan ortopedi bölümü, el cerrahisinden protez işlemlerine kadar oldukça geniş bir faaliyet alanına sahiptir.

Ortopedi doktoru tarafından gerçekleştirilen pek çok farklı işlem ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ortopedi bölümünde görev yapmakta olan ve kendini bu alanda uzmanlaştırmış doktorların ilgi alanları arasına giren hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

  • Menisküs yaralanmaları,
  • Doğuştan kalça çıkıklığı,
  • Bacak eşitsizliği,
  • Sinir sıkışması,
  • Siyatik,
  • Eklemde meydana gelen burkulma veya ezilme,
  • Lif kopması,
  • Eklem kireçlenmesi,
  • Tenisçi dirseği ya da tetik parmak olarak adlandırılan çeşitli hastalıklar,
  • Eklemlerde meydana gelen nedensiz ağrılar,
  • Bel ve boyun fıtıkları,
  • Kıkırdaklarda meydana gelen çeşitli yaralanmalar ve romatizmalar,
  • Topuk dikeni olarak adlandırılan çeşitli hastalıklar.

Ortopedi doktorları tarafından tedavi edilen hastalıklar bu şekilde listelense de, tüm hastalıkların bu listede olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olacaktır. Listede bulunan hastalıklar ortopedi doktorlarına en sık başvurulan hastalıklar olarak düşünülebilir. Bunun haricinde kalan pek çok farklı hastalığa da çeşitli çözümler ile tedavi bulmaya çalışan ortopedi doktorlarının görev tanımları oldukça geniştir.

Ortopedi Doktorlarının Görevleri

Ortopedi doktorlarının görev tanımları içerisinde hasta bireyin şikayetlerini ve tıbbi geçmişlerini dinlemek bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kalıtsal bir hastalığın bulunup bulunmadığı hakkında bilgi sahibi olmak ve ortopedik olarak fiziki muayeneye gerçekleştirmek de, ortopedi doktorlarının görevleri arasında gelir. Tedavisini hastanede devam ettirmesi gereken bireylerin yatış işlemlerini gerçekleştirmesi ve hastalıkları ile ilgili gerekli tetkiklerin yapılması da ortopedi doktorlarının görevleridir.

Ortopedi doktorları ortopedik protez ve ortez konusunda aldıkları eğitimler sayesinde uzmanlık kazanmış kişilerdir. Protez uygulamalarının en doğru şekilde yapmakla görevli olan ortopedi doktorları, vücut uzuvlarından herhangi birinin kopması ya da eksik şekilde dünyaya gelinmesi durumunda tedavi gerçekleştirmesi gereken uzmanlar olarak düşünülebilir.

Ortopedi Bölümünde Yapılan İşlemler

Ortopedi biriminde yapılan protez ayak ya da kol pek çok farklı işlem, hastaların çeşitli problemlerine tedavi olabilmek amacıyla gerçekleştirilir. Ortopedi adı verilen tıp bölümünde gerçekleştirilen işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • El Cerrahisi ya da Mikrocerrahi: El cerrahisi adı verilen bu işlem parmak ucundan omuz bölgesine kadar olan kısım ile ilgilenmektedir. Bu bölgeler arasında yer alan herhangi bir kısımda meydana gelen kemik kırığı, kas kopması veya sinir sıkışması gibi problemlerin tedavisi gerçekleştirilir. Hassas hareketler ve odaklı bir koordinasyon gerektiren bu bölüm, titizlikle çalışılması gereken bir alandır.
  • El cerrahisi içerisinde bulunan mikro cerrahi tekniği ortopedi tedavisi çeşitleri adına oldukça önemli olan bir işlemdir. Çıplak gözle zor görülebilen iğne ve iplikler yardımıyla küçük sinirleri ameliyat etmeye yarayan bu teknik, vücudun kopan bir uzvunu yerine takabilmeyi mümkün hale getirir.
  • Spinal Cerrahi: Spinal cerrahi ya da omurga hastalıkları ve cerrahisi olarak adlandırılan bu teknik, genellikle omurga eğrilikleri ve kırıkların tedavi alanlarını içermektedir. Omurgada meydana gelen ya da doğuştan bulunan skolyoz gibi eğriliklerin teşhis ve tedavilerinin gerçekleştirilmesi adına görev yapar.
  • Diz Cerrahisi: en fazla yüke maruz kalan dizlerde meydana gelen problemlerin oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Çeşitli sebepler dolayısıyla hasarlar oluşabilen diz bölgesinde meydana gelen problemleri tedavi etmek diz cerrahisi tarafından gerçekleştirilir. Protez bacak tedavileri esnasında da hastalarına yardımcı olmak adına görev yapan ortopedi doktorları, ampütasyonlar ve kesilmiş damar onarımı hakkında uzmanlaşmış kişilerdir.

Protez Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortopedinin ilgi alanlarına giren protez sistemleri vücudun kaybolan bir uzvu adına oldukça önemli bir yere sahiptir. Doğuştan gelen ya da sonradan yaşanan uzuv kaybı, ortopedi ilgi alanına girerek bu konuda çeşitli tedaviler gerçekleştirilmeye çalışılır. Hastalarının hayat kalitelerini arttırmaya çalışan tedavi sistemleri ile oldukça önemli bir göreve sahip olan ortopedi doktorları, gerçekleştirdikleri çalışmalar sayesinde hastalarının problemlerini kısa süre içerisinde ortadan kaldırabilmeyi amaçlamaktadır. Ampütasyon adıyla da anılmaktadır olan bu işlem esnasında dikkat etmeniz gereken pek çok farklı etken olduğunu göz ardı etmemeniz gerekir. Kontraktürü türü engelleme, bandajlama ve fizik durumu ile psikolojik durumu yükseltmek adına dikkatli olmanız önemlidir. Bu aşamada doktorunuz ile iletişim halinde kalarak dikkat etmeniz gerekenleri göz ardı etmemeniz, iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.