Nasır, Nasır Tedavisi

Cilt, dış ortama karşı vücudumuzu koruyan en değerli giysimizdir ve dış ortamla olan sürekli teması sonucu en sık rastlanılan hastalığı nasır, nasır tedavisi hakkında öğrenmek istediklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. Nasır, aslında vücudun tehlikeye karşı oluşturduğu bir savunma biçimidir. Cildin, üst tabakasında ki sert dokunun kalınlaşarak deri parçalanmamak için tepki vermesidir. Bunun sonucunda nasır dediğimiz kalın ağrılı sert ve yumru şeklinde bir yapı oluşur.

Nasır Nedir?

 Nasır, ayak derisinde kalınlaşma olarak da tanımlanabilir. Başlangıçta estetik olarak kötü görüntüye sahip olan nasır, tedavi edilmez ise zamanla ağrılı bir hal alır. Deri zamanla kalınlaşıp sertleşir ve kendini korumaya alır. Hafif tümsek ölü deri tabakalarından oluşan bu yapıya nasır (hiperkeratoz) denir. İlk bulgu derinin sertleşmesi ve kalınlaşmasıdır. Basınca maruz kaldıkça ağrı ve renk değişikliği meydana gelir. Sert ve yüksek bir yumru şeklinde oluşan nasır, pürüzlü sert ve kuru bir yapıya sahiptir.

Nasır Tanısı Nasıl Konulur?

 Nasır, rahatlıkla anlaşılabilen göz ile görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Farklı türlerinin ve değişik boyutlarının olması diğer cilt hastalıklarıyla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle hastaların kesinlikle bir Dermatolog yada Podologa danışması gerekmektedir. Uzman yapacağı fiziki muayene ile nasırın teşhisini ve nasır tedavisini belirleyebilir.

 Nasır Çeşitlei

 Yumuşak, sert ve tohum nasır olmak üzere üç çeşit nasır vardır.

Yumuşak nasır, genellikle ayak parmaklarının birbirine sürtünmesi nedeniyle ya da uzun süre ayakta durulması sebebiyle oluşur. Daha az katmanlı 1 cm ila 4 cm boyutlarında, kızarık, hassas ve hafif ağrılı nasır türüdür.

Sert nasır, ayağın taban bölgesinde derin bir köke sahip ağrıya neden olan, çevre dokularda iltihap görülen kalın bir tabakaya sahip olan nasır türüdür.

Tohum nasır, üzerine baskı uygulanmadıkça ağrıya sebep olmayan genellikle topuğun yan ve arka kısımlarında bulunan nasır türüdür.

Nasırın En Çok Görüldüğü Bölgeler

 Nasır en sık ayak alt bölgesinde görülmekle beraber topukta, ayak parmak aralarında ve üzerinde, ayak kenarlarında görülebilir. Nasır ayrıca aşırı sürtünme ve baskıya maruz kalan avuç içi ve el parmak aralarında ve dizlerde oluşabilir. Nasır basınç veya sürtünme ile deri yüzeyinde oluşur ve herhangi bir virüs ya da bakteri bulundurmadığından nasır bulaşıcı değildir.

Nasıra Neden Olan Etmenler

 

  • Aşırı derecede egzersiz ve spor aletleri kullanmak
  • Mesleksel etkenler (ağır işçilik)
  • Topuklu ayakkabılar
  • Aşırı şişmanlık (obezite)
  • Ayakta bölgesinde aşırı terleme
  • Ayağa uygun olmayan ayakkabı seçimi
  • Ayak parmaklarının birbiri üzerine baskı yapması
  • Dizlerin uzun süre basınca maruz kalması (örneğin namaz kılarken)
  • El işleriyle uzun süre uğraşmak
  • Yatalak hastalara doğru pozisyon verilmemesi
  • Obsesif kompulsif bozukluklar
  • Gitar ve keman çalan kişilerin parmak uçlarında ki travma
  • Romatoid artrit rahatsızlığı
  • Sörf, kürekçilik, halter gibi elleri sürekli sürtünmeye maruz bırakan spor dalları

Şeklinde sıralanabilir.

Nasır Oluşumuna Karşı Alınabilecek Basit Önlemler

 

  • Pamuklu çorap kullanımı, çorapların günlük değişimi, ayakların nemli bırakılmaması,
  • Ayak ölçüsüne uygun ayakkabı seçimi, 6 cm den yüksek topuklu ayakkabı tercih edilmemesi,
  • A ve E vitamini içeren gıda tüketimi, söz konusu vitaminleri ihtiva eden krem ve merhemlerin el ve ayak bakımında kullanılması,
  • Ağır spor yapanların koruyucu ekipman kullanması,
  • Ağır işlerde çalışanların koruyucu melbusat kullanmaları,
  • Ayağı terletmeyen, pamuklu çorap tercih edilmeli ve gün içersinde değiştirilmeli,
  • Ayak bakımına önem verilmeli, her gün yıkanmalı ve cildi besleyen yardımcı yağ ve kremler ile masaj yapılmalı,
  • Ellere, cilt tipine uygun nemlendiriciler ile bakım yapılmalı,
  • Ayakkabıların içine baskıyı azaltacak silikon destekler ve özel tabanlıklar koyulmalı.

 

Nasır Tedavisi

 Nasır tedavisinde; nasırın mekanik olarak çıkarılması, kremler, kriyoterapi ve nasır bantları gibi tedavi teknikleri uygulanmaktadır.

Nasır bantları, nasırın boyutuna göre seçilir. Nasır bandının içeriğindeki ilaç, nasırı yumuşatıp soyulmasını sağlar. Nasır bandı nasıra uygulandıktan iki ya da üç gün sonra çıkarılmalıdır. En ideal bandı seçmek için kesinlikle bir uzmana danışılmalıdır.

Nasır kremleri, sertleşmiş bölgeyi yumuşatarak soyulmasını sağlar. Krem tercihi yapmadan önce uzman desteği önemlidir.

Nasırın mekanik olarak çıkarılması, ilerlemiş nasır vakalarında bir uzman tarafından öncelikle kremler ile yumuşatılan nasır steril ve cerrahi bir uygulama ile alınarak temizlenir.

Kriyoterapi tekniği, nasırın -190 derecede nitrojen oksit gazı veya azot ile dondurularak yok edilmesidir. Bu teknik genelde yumuşak nasırlara uygulanmaktadır. Sert nasırlarda da nasır kremler ile yumuşatılıp üst tabakası soyulduktan sonra dondurma tekniği uygulanabilmektedir.

Nasır tedavisinde geç kalınır ise nasır zaman ile daha fazla büyür ve derinliği artar. Buda çok daha fazla ağrı ve nasır çevresinde enfeksiyona neden olur ve tedavi süreci uzayıp zorlaşır. Nasır tedavisi görmüş bireylerin tedavi sonrası nasırın tekrarlamaması için ayak sağlığına ve koruyucu kullanımına özen göstermesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu pedikür esnasında nasır ile birlikte sıhhatli derinin de alınması hali iltihaplanma ve yaralara sebep olabilir. Pedikür, nasıra daha çok zarar ve hasar verebilir.             

Sakarya Eren Ortopedi olarak firmamızın ayak sağlığı dalında Podoloji ünitemizde uzman Podoloğumuz tarafından hijyenik ve sağlıklı bir ortamda en iyi tanı ve nasır tedavisine ulaşabilirsiniz. Podoloğumuz en doğru tanı ve tedavi şeklini belirleyerek ayaklardaki nasır, tırnak batığı, tırnakta mantar ve diğer problemlerin çözümü için Eren ortopedi de sizlere hizmet vermektedir. Hastalarımızı güler yüz ve anlayışla karşılayıp ihtiyaçları olan tüm hizmeti profesyonel ekibimiz ile yüksek standartlarda sunmaktayız.