Sıkça Sorulan Sorular
Protez Fiyatları
Günümüzde protez fiyatları başta ithal ve yerli malzeme kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Protezin en önemli maliyetleri kullanılan silikon çeşitleri soketlerin hangi malzemeden yapıldığı yani karbon ya da laminasyon tekniği ile yapılmış olması ya da hastanın durumuna göre kullanılan eklemler yani mikro işlemcili üst düzey protezler gibi birçok seçim faktöründen kaynaklı fiyatlar değişiklik göstermektedir.
Bacak protezi fiyatları 15.000 (on beş bin) Türk Lirasından başlayıp 1.000.000 (bir milyon) Türk Lirasına kadar çıkmaktadır. Bu maliyetler tamamen yapılacak olan protezin hangi malzemelerden yapılacağı ile alakalı olup zaruri durumlar dışında hastanın tercihine bırakılmaktadır. En önemli avantajlardan biri de firmamızın SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile sözleşmeli olup kurumdan hastanın vekaletsiz işlem yaptırabilmesidir.
SGK güncel kurum ödeme listesi EK 3C-2 linkine tıklayarak mevcut protezinize ya da temin etmek istediğiniz protezin kurumca karşıladığı bedeli bu listeden görebilirsiniz. Bu listede yer alan fiyatlar bürüt fiyatlardır. Protez hastaları KDV’den muaf oldukları için KDV 0 (sıfır) olarak hesaplanır ancak hastanın sosyal güvencesine göre emekliden %10 çalışan veya genel sağlık sigortası (GSS)’ye mensup vatandaşlarımız dan %20 net kesinti yapılır ve ona göre kurumca protez karşılığı olan bedel hesaplanır. Arada alınması muhtemel olan fark protez malzeme çeşitliliğine göre değişkenlik gösterebilir.
Protezimi Ne Zaman Alabilir ve Kullanabilirim?
Protezinizi almak ve kullanmak için her şeyden önce kesim yani ampütasyon işlemi yapıldıktan sonra iyileşme süresine ihtiyacınız var ampüte sebebinize göre iyileşme 6-8 hafta ile 12-16 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Bu süreçten sonra protez firmanızla görüşüp ölçü alma prova ve teslimat için protezin seçimine göre minimum 1 hafta en fazla 1 ay arasında teslim süreniz olabilir.
Protezlerde Tamir Yapılıyor Mu?
Hali hazırda bir protez kullanıcısıysanız protezinizin bazı parçalarında problemle elbette oluşabilir. Tamiri mümkün olan ve olmayan durumlar için mutlaka protez ve ortez teknikeri ile görüşüp karşılıklı bilgi alışverişi yapılmalıdır.
Protez Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Protezle alakalı bilmeniz gereken en önemli bilgi herkesin protezi birbiriyle aynı etkiyi göstermeyebilir. Yani diz altı aktif vakum sistemli modüler diz altı protezi 25 yaşındaki hasta ile 65 yaşındaki hastada aynı sonucu vermez veremez bunu etkileyen birçok sebep mevcuttur. Size sizin yaşınıza, hastalığınıza, yaşadığınız ortam, günlük aktivite seviyenize ve bir sürü faktöre bağlı olarak protez yapılmalıdır. Her hasta kendine özel protez kullanıcısıdır.
Protezimi Kime Yaptırmalıyım?
Protezinizi yaptırmadan evvel olası firmalarla görüşürken öncelikle firmanın ne kadar deneyimli olduğuna protez hakkında bilgi veren ve size protezi yapan kişinin konuya ne kadar hakim olduğuna bakmakta fayda var. Bu konu özellikle uzmanlık isteyen bir konu olduğu için tek bir teknikerle çalışan bir firmayla görüşüyorsanız tercih ederken birçok kez düşünmekte yarar var.
Protezimin Bedelini Devlet Ödüyor Mu?
Protezinizin bedelini SGK kurumu öder. Eğer sigortalı iseniz ya da yeşilkart veya genel sağlık sigortasına sahipseniz SGK sizin için EK3C-2 listesindeki tutarın brüt kısmından belirli oranda kesinti yaparak ödeme yapar.
Diz altı Protezler için 5.500 TL ile 12.075 TL diz üstü protezler için 44.000 arasında ödeme yapabilir.
Mesela, Mehmet Bey 15 bin TL değerinde bir diz altı protezi satın almak ister. Seçtiği proteze SGK 12.075 TL ödeme yapacaktır. Mehmet bey SGK’lı bir emekli olduğu için SGK %10 kesinti (1207,5 TL) yaparak 10.867,50 TL ödeme yapar. Bu durumda Ahmet Bey toplamda 4.132,5tl ücret ödeyerek 15.000 TL’lik protezin sahibi olabilir.
SGK ödemeleriyle ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ne Zaman Protez Kullanmaya Başlayabilirim?
Protez hastanın ampütasyon işleminden sonra,
•Ampüte sebebi,
•Hastanın kaç yaşında olduğu,
•Kronik hastalığının olup olmadığı,
•Hastanın güdük ucu durumunun (enfeksiyon, akıntı vs.) nasıl olduğu,
•Diğer uzvunun (kol, bacak, ayak vs.) nasıl olduğu,
•Nasıl bir ortamda yaşadığıGibi daha da artırılabilecek sorulara istinaden minimum 6 hafta ile 12 hafta arasında uygulanabilir.
Protez Kol Yada Bacak Takılmadan Önce Ne Yapmam Gerekir?
Protez size olabildiğince günlük yaşantınıza geri dönmek için olanak sağlamaya çalışsa da protez kendi başına her şeyi yapabilir demek yanlış olur. Burada hastanın ampütasyondan sonra hasta ve protez ortez yapım ve uygulama merkezinin birlikte eşlik etmesi ve dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Biz yanınızdayız öncelikle;
•Hasta güdük ucuna temiz ve olabildiğince iyi bakmalıdır ve sonrasında dikişler alınır.
•Nekahet yani dinlenme süresince ampüte seviyesine göre eklem koruma egzersizleri veririz ve diğer uzvun destek verebilmesi için gerekirse egzersiz yaptırılarak vücudunu olabildiğince güçlendirmeye çalışırız.
•Hastaya protez hakkında bilgi verir protezle yapabilecekleri ve sınırları konusunda detaylı anlatım yaparız.
•İyileşme belli bir seviyeye geldikten sonra güdük ucu bandajlama yapar ve gerekli eğitimi veririz.